Huomioita työpaikkasivustoista

Tämä aihe on pyörinyt mielessä jo jonkin aikaa. Tässä työnhakua harrastaessa huomaa, miten monella tavalla esimerkiksi yritysten työpaikkailmoitussivut ja/tai hakemussivut voi tehdä vaikeiksi. Pari hyvää sivustoa on tullut vastaan, mutta enimmäkseen tietoja täyttäessä myös mieli täyttyy kaikenlaisista puoliärsyyntyneistä ajatuksista.

Hyvät esimerkit ensin: Valtiolle.fi hakijaprofiili toimii minusta jouhevasti ja sitä oli kohtalaisen mukava täyttää. Mutta sitten työpaikkojen listaus… Miksei paikkoja saa näkyviin kymmentä enempää kerrallaan sivulle? Miksi en voi valita yhdellä kertaa useamman tyyppisiä tehtäviä esim. “asiantuntijoiden” ja “erityisasiantuntijoiden” alta? Ja miksi jokaisen tekemäni valinnan jälkeen koko sivu latautuu uudestaan? Voi sitä ihmistä, joka haluaa laittaa useamman hakukriteerin sopivan paikan löytääkseen ja jolla on hidas nettiyhteys.

Toinen hyvä esimerkki oli Staffpointin hakijaprofiilin täyttö. Siellä sai, ainakin tiettyyn tehtävään hakiessa, valita vaihtoehdon “Minulla on valmis CV/Ansioluettelo”. Latasin ansioluetteloni sivulle ja sen lisäksi täytin vain henkilötiedot ja vähän jotain ekstraa. Ei tarvinnut yksitellen lisätä työhistoriaa.

Joillekin sivustoille on periaatteessa saanut ladata tiedot LinkedInistä, mikä on hienoa kehitystä, mutta ainakin tähän mennessä sieltä on tullut lomakkeelle vain nimitiedot, ei juuri muuta. Onneksi kehitys kehittyy ;-)

Big pharman työpaikkailmoitussivut ovat lähes poikkeuksetta (minusta) syvältä, kaikella kunnioituksella. Muutamankin kerran olen mietiskellyt, että pitäisikö hakea töihin jonnekin päin Eurooppaa. Työpaikkasivut eivät kuitenkaan salli hakea pelkästään “Eurooppa”-skaalalla, vaan työpaikkoja pitää yleensä tarkastella maittain. Sivujen “jouhevuus” luonnollisesti tekee tuosta operaatiosta sellaisen jättiläisprojektin, että Eurooppa-tason selailu on jäänyt väliin. Olikohan se Rochen työnhakusivusto, joka oli jonkin aikaa ihan kokonaan rikki, lieneekö korjattu vieläkään. Minusta tämä on ihmeellistä, koska tällä alalla laadukkuus, kehitys ja innovointi ovat tärkeitä asioita! Ehkä se ei sitten koeke verkkosivuja, jotka toisaalta ovat monille ensikosketus yritykseen… Luulisi, että maailman suurimmat lääkeyhtiöt pitäisivät huolta verkkosivujen ja hakuprosessien jouhevuudesta ja nykyaikaisuudesta, eikö?

Sitten random kysymyksiä:

- Miksi lähes kaikissa verkkopalveluissa vanhojen työsuhteiden kesto pitää täyttää koko päivämääränä, eikö kk/vvvv-kk/vvvv riittäisi? Ne ainakin yleensä muistaa ulkoa.

- Eikö useammassakin paikassa voitaisi tehdä hakemuksia Staffpoint-tyylillä: Verkkolomakkeella kerrotaan henkilötiedot, sitten vaikka listana tai jotenkin lyhyesti, millaista työkokemusta on, mikä kiinnostaa ja millainen on henkilönä. Sitten, jos hakija edelleen kiinnostaa, rekryäjä voi klikata hänen ansioluettelonsa auki. Sen voi kuitenkin poikkeuksetta ladata hakemuksen liitteeksi. Miksi kerrata samat asiat moneen paikkaan? Jos hakijoita joskus seulotaan avainsanoilla tietokannasta, niin kai ne tuosta lyhyemmästäkin listasta löytyisivät?

- Olen huomannut, että vaihtelee todella paljon, miten helppoa avoimiin kysymyksiin on vastata. Joskus kysymyksen asettelu laittaa paikoilleen tulpan ja avointa tekstiä ei meinaa syntyä sitten millään. Joskus taas kysymyksiin on todella helppoa vastata ja sopiva teksti syntyy hetkessä. Yritän laittaa joskus esimerkkejä, jos ja kun näitä tulee taas vastaan. Onko muilla samaa kokemusta vai olenko se vain minä?

Vastuuvapauslauseke: En osaa tehdä verkkosivuja enkä ole nähnyt rekryäjän puolta näistä työpaikkahakemuksista. Saa korjata, jos tuohtumukseni tuntuu epäoikeudenmukaiselta. :P

This entry was posted in Työ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>