Kukas?

Olen Johanna, 27-vuotias proviisoriopiskelija Itä-Suomen yliopistosta. Tällä hetkellä (kevät 2016) viimeistelen graduani liittyen istukkametaboliaan ja samalla käyn vielä pari kurssia kun se helposti onnistuu. Viime keväänä olin vaihdossa Barcelonassa. (Briefly in English down below.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blogi-idea syntyi 2010 syksyllä, kun jollain maililistalla tuli vastaan Savon Sanomien mielipidekirjoitus, jonka aiheena oli reseptivapaiden lääkkeiden siirto kohti päivittäistavarakauppoja. Listalla levisi myös vastine ko. kirjoitukseen. Avopuoliskoni kanssa heräsi mielenkiintoinen keskustelu aiheesta, ja sitten syntyikin idea farmasiablogista. Näitä kun ei hirveästi ole, eivätkä ihmiset tiedä alasta hirveästi, niin tilausta varmaan on.

Omaa taustaa: Olen kotoisin meri-lappilaisesta kylästä, jonka noin 30 asukkaasta kolme, minä mukaan luettuna, on saanut farmaseuttisen koulutuksen. Lähes 10 % asukkaista siis on alalla. ;)

Olen aina ollut jonkinlainen luonnontiedefani: pienestä saakka olen kulkenut Tieteen Kuvalehdet ja muut luontoon ja tieteisiin liittyvät lehdet kourassa. Vieläkin askel pysähtyy lyhyeen, jos maassa tai kalliossa näkyy siisti kivi tai ohitse lentää erikoinen hyönteinen. Lukiossa ollessani innostuin todella paljon bioteknologiasta, minkä seurauksena opiskelin biokemiaa Oulun yliopistossa vuoden verran. Aluksi ajattelin yhdistää taloutta biokemian opintoihin ja sitä kautta parantaa työllistymisnäkymiä. Siellä suunta kuitenkin vaihtuili vähän sinne ja tänne, kunnes lopulta farmasia vaikutti hyvältä vaihtoehdolta kiinnostavuuden ja työnäkymien suhteen. Pääsykoekirjan parissa kului koko kevät 2010, ja samana kesänä sain tiedon pääsystäni proviisorin koulutusohjelmaan.

Opiskelupiireissä olen ollut yksi niistä, jotka ovat kolunneet erilaisia nakkeja vuosien varrella. Lehtien toimitusta, hallitushommia, ylioppilaskunnan edustajisto, opetuksen kehittäminen… Suosittelen kaikille! Nykyään olen vähän vähentänyt vapaaehtois-toiminnan määrää ja keskittynyt opiskeluun ja gradun tekoon. Varsinaista työkokemusta on kertynyt, aika tyypillisesti, avoapteekista ja osastofarmasiasta.

Eipä siitä sitten sen enempää. Toivottavasti täältä löytyy jotain hyödyllistäkin tietoa ihmisille! ;)

[English] I’m Johanna, a 27-year-old M.Sc. (Pharmacy) student from the University of Eastern Finland. At the moment I’m finishing my master’s thesis concerning placental metabolism and its changes in hypothyroidism.

I ended up studying pharmacy through a sequence of events… In high school I got enthusiastic about biotechnology and studied biochemistry for a year in the University of Oulu. I still love the place, but I wanted to have some more security getting-a-jobwise so I applied to pharmacy studies in spring 2010 and got in. I also did Erasmus studies in Barcelona in spring 2015 which shaped my current life quite a lot.

I’ve worked in community pharmacies and in a hospital as a ward pharmacist. Who knows where I’ll go next![/English]

Päivitetty viimeksi 20.3.2016

2 Responses to Kukas?

  1. Ida says:

    Löysin ihan sattumalta blogisi ja vähän sitä ehdin jo lukea. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Ajattelin kuitenkin kysäistä, että paljonko proviisorin tulee osata kieliä? Onko proviisorille työpaikkoja missä pärjäisi lähinnä suomenkielellä vai onko englannin puhuminen lähes välttämättömyys? Minua kiinnostaisi juuri lääketeollisuudessa työskentely, mutta siellä varmaan tarvitsee erityisesti englantia? Opinnoissa varmaan paljon englanninkielistä materiaalia? Kiitos jo etukäteen, jos osaisit vastata edes jotakin!

    • Johanna says:

      Kiitti kommentista! Suomeksi pärjää erityisesti ainakin apteekeissa ja sairaaloissa sekä varmaan monissa muissakin työpaikoissa. Itse olen nyt lääketeollisuudessa ja viestin kyllä tosi paljon englanniksi, koska teen yhteistyötä muualla Euroopassa työskentelevien kollegoiden kanssa. En tiedä vielä ihan kaikista proviisorien työnkuvista teollisuudessa, mutta luulen että kaikissa(?) vähintään määräaikaisraportointia pitää tehdä englanniksi. Tiedä sitten, miten pienemmissä firmoissa. Mutta huoli pois, englannin käyttöön tottuu kyllä ja edes teollisuudessa kielitaidon ei tarvitse olla mitenkään täydellinen. Kunhan tulee ymmärretyksi :) Opinnoissa englanninkielen määrä riippuu paljon pääaineesta, ainakin Kuopiossa. Itse kävin suuren osan kursseista englanniksi, mutta esim. sosiaalifarmasialla taitaa olla tällä hetkellä teoriassa mahdollista käydä koko proviisorivaihe suomeksi. Muut pääaineet on sitten siitä väliltä, ja ruotsin ja englannin kurssit on tietysti pakko käydä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>